AnasayfaTürkçe

YGS- LYS TÜRKÇEYE NASIL HAZIRLANALIM(Recai KAPUSUZOĞLU)

YGS- LYS TÜRKÇEYE NASIL HAZIRLANALIM(Recai KAPUSUZOĞLU)  TÜRKÇE DERSİNİN İÇERİĞİ Türkçe dersi dil

DİL VE ANLATIM-3 (Anlatım Türleri)
Anlatım Bozuklukları- 3 (Recai KAPUSUZOĞLU)
Anlatım Bozuklukları- 2 (Recai KAPUSUZOĞLU)

YGS- LYS TÜRKÇEYE NASIL HAZIRLANALIM(Recai KAPUSUZOĞLU)

 TÜRKÇE DERSİNİN İÇERİĞİ

Türkçe dersi dil ve anlam bilgisi olmak üzere iki temel konudan oluşur. Öğrencinin dinleme, okuma ve yazma faaliyetleri ile Türk dilinin bütün özelliklerini öğrenme, kullanma ve bu yolla bilgi edinme, kavrama, analiz ve sentez yapabilme alışkanlığı kazanması bu dersi okumadaki en önemli gerekçelerden birkaç tanesidir. Türkçe dersi kişinin anlama ve yorumlama gücünü geliştirdiği için bu derste başarılı olmak, tüm derslerdeki, özellikle sözel derslerdeki başarıyı olumlu yönde etkilemektedir. Doğru cevabı bulmak, soruyu doğru okumaya, doğru anlamaya ve doğru yorumlamaya bağlıdır

 YGS ve LYS’de TÜRKÇE SORULARININ ÖZELLİKLERİ

Türkçede anlam bilgisi soruları yoruma, dilbilgisi soruları ise bilgiye dayanır. Yoruma dayalı sorularda öznellikten kaçınmalı, soru kökünde ifade edilenler doğru algılanmalı, paragraftaki giriş, sonuç ve ana düşünceyi ifade eden ayrıntılara dikkat edilmelidir. Mecazlı ifadeler dikkate alınmalıdır. Bilgi sorularında ise konu eksikleri tamamlanmalı, dil bilgisinin temel kuralları bilinmeli, mana ve değerler iyi kavranmalı, zengin bir kelime hazinesine sahip olunmalı, terimlerin anlamları iyi bilinmelidir.

Sözcüklerle ilgili sorularda doğrudan ve dolaylı anlamları hatırlama, amaca uygun sözcüğü seçebilme, seçilen sözcüğün yerinde kullanıldığının farkına varma, hangi anlamlarda kullanıldığını belirleme ve sözcüklerin seçilme nedenlerini görme bu tip soruların doğru cevaplarını bulmak açısından önemlidir.

Cümlelerle ilgili sorularda, cümlenin yapı, anlam ve anlatım özelliklerini tanıma, dilin işleyiş düzenine uygun cümleler kurabilme, cümledeki ifade edilen yargıyı belirleme ve cümlenin seçiliş nedenini görme bu tip soruların doğru cevabını bulma açısından önemlidir.

 Paragraflarla ilgili sorularda ana ve yan düşünceleri belirleme veya ayırma ve ana düşünce ile yan düşünce arasındaki bağlantıları görebilme, ayrıca düşünceyi geliştirme yol ve biçimlerini tanıma bu tip soruların doğru cevabını bulma açısından önemlidir.

DERSİN PUAN TÜRLERİNE GÖRE ÖNEMİ:

Üniversite sınavlarına hazırlanan tüm öğrencilerin Türkçe konularıyla ilgili temel kavram ve ilkeleri iyi kavramaları, Türkçe testlerini çözme tekniğinden haberdar olmaları gerekir. Okuma hızından dolayı zaman kaybının en sık yaşandığı derslerden birisi Türkçedir. Bu nedenle hızlı okuma ve okuduğunu anlama egzersizleri ne kadar sıklıkla yapılırsa Türkçe dersinde başarılı olmak o denli kolaylaşacaktır. Türkçe dersine önyargılı yaklaşmak ve özellikle paragraf tipli sorulardan çekinmek bu dersteki başarıyı olumsuz etkiler.

Üniversite sınavlarının birinci aşaması olan YGS’de 40 Türkçe sorusu sorulacak. Bu sorulara alanı ne olursa olsun tüm adaylar cevap verecek.

YGS-1'de Türkçenin ağırlığı yüzde 20,               

YGS-2'de Türkçenin ağırlığı yüzde 20,               

YGS-3'te Türkçenin ağırlığı yüzde 40,                 

YGS-4'te Türkçenin ağırlığı yüzde  30,                  

YGS-5'de Türkçenin ağırlığı yüzde 37,               

YGS-6'da Türkçenin ağırlığı yüzde 33, olarak belirlendi.

 LYS-3’te ise 56 sorumuz var. Bu sorular liselerimizdeki Türk Dili ve Edebiyatı dersinin müfredatına göre hazırlanmış sorular olacak.

 ‘’İki aşamalı sınav sistemine geçilmesiyle soruların içeriğinde bir değişiklik olmayacak, sorular 2009 ÖSS paralelinde olacak.’’ sözü doğru bir sözdür. Ancak şu gerçeği unutmamak şartıyla… 2009 ÖSS’de dersimizin içeriğinde önemli bir değişiklik olmuş ve ilk defa Dil ve Anlatım dersiyle ilgili soru sorulmuştur (Edebiyat bölümündeki ‘bakış açısı’ sorusu.). Bu demektir ki ileriki yıllarda da buna benzer sorular gelebilecektir. O halde YGS-3 için hazırlanan öğrenciler, Dil ve Anlatımın dilbilgisi, anlam ve paragraf bilgisi dışındaki ünitelerine de (dilin işlevi, dil ve iletişim, dil aileleri vs.) hazırlanmalıdır.

 YGS ve LYS İÇİN TÜRKÇEYE NASIL ÇALIŞILIR?

Türkçe dersi dinlenirken; öğretmenin uyarıları dikkate alınmalı, önemli yerler işaretlemeli, anlatılanların benzerlik ve zıtlıkları karşılaştırılarak mukayese edebilme bilinci geliştirilmelidir. Türkçe dersinde konular işlenirken yakından uzağa, basitten karmaşığa ve bilinenden bilinmeyene giden bir yöntem izlenir. Ayrıca Türkçe konuları birbirinden bağımsız değildir. Bu nedenle bütün konular derste ilgi ile takip edilmelidir. Derste öğretmenin verdiği örnekler, öğrenilen konuların ince ayrıntılarını kavratmaya yönelik olduğu için bu örneklere ait özellikler üzerinde durulmalıdır. Soru sayısı en fazla olan ders olduğu için bu derse karşı önyargılı davranılmayıp anlaşılmayan bölümler öğretmene sorulmalıdır.

Bireysel çalışmalarda derste anlatılan konular belli dönemlerde tekrar edilmeli ve testler çözülmeli, yanlış cevaplandırılan ve boş bırakılan sorulara ait konulara geri dönülmelidir. Okuma, anlama ve yorumlama hızını arttırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmelidir.

Çözülen soru sayısından ziyade soru içeriklerine dikkat edilmeli, konunun tüm özelliklerini kavratıcı niteliklere sahip sorulara ağırlık verilmelidir.

 TÜRKÇE DERSİNDE NASIL BAŞARILI OLABİLİRİZ?

Türkçe dersinde başarılı olmanın en etkin yolu, "Okuma -Anlama " alışkanlığı kazanmaktır. Çünkü sınavdaki Türkçe sorularının büyük çoğunluğu anlama sorularıdır.

Çok soru çözün; çözemediğiniz soruları öğretmenlerinize mutlaka sorun.

Atasözleri ve deyimler için açıklayıcı kitaplar edinin. Mecaz anlamlı sözleri kullanıldıkları cümle içinde anlamaya çalışın.

Bilinmeyen sözcüklerle karşılaştığınızda cümledeki anlam bütünlüğünden yararlanarak, sözcüğün anlamını bulmaya çalışın.

Dilbilgisi ile ilgili, bilgi eksikliğinizi gidermek için uygulamaya önem verin ve konuyu mutlaka kavrayın.

Ödevleri, çalışma testlerini günü gününe yapın.

Derste, öğretmeninizi çok iyi dinleyin.

Başarının, bilgi yanında, dikkat gerektirdiğini de unutmayın.

Dershanede yapılan etüt ve ek çalışmalara mutlaka katılın. 

Paragrafla ilgili sorularda, önce soruyu sonra metni çok dikkatli okuyun. “Konusu” soruluyorsa paragrafın ilk cümlesine; “ana düşüncesi” soruluyorsa paragrafın son cümlesine dikkat edin.

Seçenekler üzerinde düşünürken, yanlarına notlar alın. Soruda isteneni basite indirgeyin; soruyu kendi sözcüklerinizle açıklamaya ve anlamaya çalışın.

Türkçe dersindeki başarınız bütün dersleri etkileyeceği için öncelikle Türkçede başarılı olmak zorundasınız. Türkçe başarısının en temeli de kitap okumaktır. Sözcük dağarcığınız, ancak okuyarak gelişebilir. Söz dağarcığınızın artması, anlama, kavrama ve yorumlama becerilerinizi artıracaktır.

Okuma zevki kazanmak için en kolay yol, ilgi duyduğunuz konularda kitaplara yönelmektir. Az okuyan biriyseniz, önce ilgi alanlarınıza giren kitaplarla başlayın. Sevdiğiniz konuları okudukça okuma zevkiniz artacaktır. Okumaktan zevk almak, okuduklarımızla iletişim kurmak yaşamımızı daha da anlamlandıracaktır. Yeni okumalar yaşamınıza yeni tatlar katacak, düşünce biçiminiz zenginleşecektir.

Türkçe konuları iki ana bölümde sınıflandırılabilir. Birincisi dilbilgisi, ikincisi anlam… Dilbilgisi konusundaki eksiklerinizi giderin. Daha sonra okuduğunuz bir cümlenin dilbilgisi açısından incelemesini yapın. İçindeki sözcük türleri ve bunların özellikleri, öğeleri, yapısı vb.. Dil iletişimin en temel aracı olduğundan bu konudaki gelişiminiz sizin tüm alanlardaki başarınızı etkileyecektir.

Paragraf soruları size uzun gelebilir. Dikkat gerektiren bu sorularda çözüm soru kökünün içinde yer almaktadır. Paragraf sorularında dikkatinizi arttırmak için 100 sorudan oluşan bir paragraf testini ortalama bir hızla hiç ara vermeden çözün.

Kendinize bir yıllık çalışma planı yapın. Üniteleri aylara bölerek çalışın. Konuların birbiriyle bağlantısını düşünerek aşağıdaki çalışma plan